Chevaliers de la Table Rouge

Kerhon tiedotuskanavat

Punaisen pöydän ritarit

Chevaliers de la Table Rouge, Punaisen pöydän ritarit, on Turun yliopiston viinien maisteluun sekä viini- ja ruokakulttuurin kohottamiseen erikoistunut osakunnan kerho. Kokoontumset alkoivat 10.10.1966 ja perustamispäätös tehtiin 10.10.1967. Mukaan ovat tervetulleita niin opiskelijat kuin henkilökuntaan kuuluvat viinituntemuksen tasoon katsomatta. Kerho kokoontuu keskiviikkoisin kello 19.00 alkaen Savo-Karjalaisen Osakunnan toimistolla. Ohjelmassa on viiniä, leipää ja juustoja. Muistattehan, että ensimmäinen kerta punaviininmaisteluissa on ilmainen!

Vaikka kerho onkin lajissaan Suomen vanhin, ei tarkoituksena ole mikään ryppyotsainen hienostelu, vaan viineihin tutustuminen leppoisissa merkeissä. Mukaan ovat tervetulleita kaikki viineistä kiinnostuneet; jo pelkkä uteliaisuuskin riittää hyvin lähtökohdaksi.

Kerho erään 2000-luvun osakuntalaisen silmin

Osakunnan viinikerho Chevaliers de Table Rouge on toiminut jo 1960-luvulta asti, ja moni onkin miettinyt sen pitkän iän salaisuutta. Vastaus on jo pitkään kuitenkin ollutkin tiedossa – viinien maistelua leppoisissa tunnelmissa ilman hienostelevaa kuppiin sylkemistä. Nämä yksinkertaiset ainesosat saavat myös ChTR:n mestareiden ja osakunnan senioreiden palaamaan viinin, leivän ja juuston merkeissä keskiviikkoisin osakunnan toimistolle.

Toimistolla viihtyvät niin SHOn kuin SKOnkin seniorit, kuten myös yliopiston henkilökunnan väkikin. Nykyään myös meitä junioreita on vakijäseninä yli 6 henkeä. Ahkera kävijä ansaitsee ensin oppipojan arvon, josta pikaisestikin voi nousta kisälliksi ja  kenties joskus pääsee myös liittymään osakunnan ChTR:n mestarien joukkoon.

Ilta lyhykäisyydessään kuluu väriä, hajua ja makua arvostelleen vapaamuotoisesti. Jokaisen tehtävänä on arvata ensimmäistä viiniä nostettaessa pöydälle, onko tämä viini korkeassa vai matalassa lasissa. Paljastuksen jälkeen arvioidaan viinit kouluasteikolla ja pyritään arvaamaan onko toinen viineistä Bourgognesta, Bordeaux’sta, muusta Ranskasta, Italiasta, Espanjasta, muusta Euroopasta tai muualta. Oikein arvanneet saavat pisteitä ja vielä lähemmäksi arvanneet saavat kaksikin.

Ei ole parempaa paikkaa opiskelijalle maistella punaviinejä kuin osakunnan toimiston hämyisessä valossa. Onneksi sentään yksi lamppu on kirkas värin tarkastelemiseen. Seniorit tuovat kerhoon arvokkaan lisänsä, koska heidän tietonsa sekä erikoisemmat ja välillä kalliimmat viini jäisivät opiskelijabudjetin ulkopuolelle ja siis hyllyyn koskaan maistamatta. ChTR todellakin on opiskelijaystävällinen paikka ja sitä kuvastaakin, että ensimmäinen kerta on ilmainen ja opiskelijoiden tarvitsee maksaa vain maksimissaan 6 euroa kerrasta, mikäli kallista viiniä tulee maisteltavaksi. Yleisesti kuitenkin osallistujien määrä laskee hintaa pariin tai muutamaan euroon.

Kannattaa ainakin kertaalleen tulla käymään kerhon tapaamisessa, mikäli vähääkään punaviinihammasta kolottaa. Kerho kokoontuu yleensä keskiviikkoisin klo 19.00 osakunnan toimistolla ja edellisessä kokouksessa päätetään seuraavien viinien tuoja vapaaehtoisten joukosta. Oletko sinä niin ovela juniorijäsen, joka pystyy kaikkia mestareita puijaamaan? Nähdään seuraavassa tapaamisessa!