Historiaa

Perinteitä

Beaani

Civis

Ansiomerkkilautakunta

Dokaani

Osakunnat ovat opiskelijayhdistyksiä, jotka alkujaan perustettiin eri seuduilta opiskelukaupunkiin saapuneiden opiskelijoiden yhteisöiksi. Uudet opiskelijat jakautuivat siis syntymäpaikkansa mukaisiin porukoihin, jolloin kulttuurisokki uudessa ja vieraassa ympäristössä ei nujertanut nuorta ihmistä liian pahasti. Oman osakunnan keskuudessa kulttuuri, perinteet, tavat ja kieli olivat tuttuja tai ainakin muihin osakuntiin verrattuna tutumpia. Ensimmäiset osakunnat perustettiin jo keskiajalla Pariisin yliopistossa ja Suomen kamaralla Turussa Akatemian aikana 1600-luvulla. Turun yliopiston ensimmäiset osakunnat – silloin tittelillä maakuntakerhot – perustettiin vuonna 1925: Satakuntalainen kerho joka nykyään kulkee yhdessä Hämäläisen kerhon kanssa nimellä Satakuntalais-Hämäläinen Osakunta (SHO) sekä Savo-Karjalainen ylioppilasseura, josta vuonna 1957 muodostettiin Savo-Karjalainen Osakunta (SKO). Turun yliopiston kaksi muuta nykyistä osakuntaa ovat Varsinaissuomalainen Osakunta (TVO) ja Pohjalainen Osakunta (TPO).

Historian aikana osakunnat ovat ajoittain hoitaneet samoja tehtäviä kuin ylioppilaskunta nykyään. Siksi osakuntiin liittyminenkin on ollut yliopisto-opiskelijalle pakollista. Tänä päivänä pakollisuutta ei ole eikä myöskään syntyperällä ole entisenlaista merkitystä liittymiskriteereitä katsottaessa. Turun osakunnat ovat poikkitieteellisiä ja niiden jäsenetkin ovat tulleet Turkuun Suomen joka kolkasta. Osakuntien arkitoimintaa ohjaavat niiden jäsenten omat mielenkiinnon kohteet sekä harrastuneisuus. Kunkin osakunnan omaleimaisuus tulee parhaiten esiin perinteisissä juhlissa, jolloin esim. savo-karjalaiset laittavat kalakukkoa uuniin ja pohjalaiset maistelevat tervaa eri muodoissaan. 2000-luvun osakunnat edustavat paikallisten kulttuurien kohtaamista parhaimmillaan; Turun osakunnilla voi nähdä vaikka karjalaisen lakitieteiden opiskelijan laulamassa Satakunnan laulua yhdessä kainuulaisen humanistin kanssa – ihan arkenakin.

SKO on siis ehtinyt jo pitkälti yli eläkeiän – tosin vain lukujen mukaan, sillä vetreyttä riittää yhä, kun aina uudet sukupolvet saapuvat Turun yliopistoon ja lopulta löytävät tiensä osakunnalle. Kuluneisiin vuosiin mahtuu monenlaista tarinaa, joista olemme koonneet lyhyen historiikin kävijöiden luettavaksi.

Osakuntaperinteet eivät kuitenkaan ole uusille opiskelijoille itsestäänselvyyksiä, joten ensikertalainen voi tuntea olevansa hukassa pöllähtäessään vaikka perinteiseen akateemiseen juhlaan. Ei kannata kuitenkaan panikoida, sillä ohessa löytyy myös muutama sananen osakuntamme perinteistä.