Turun yliopiston Savo-Karjalainen Osakunta täyttää 100 vuotta vuonna 2025, minkä vuoksi tekeillä on tuota merkkipaalua juhlistava historiateos. Tämä 100-vuotisteos tulee kattamaan Savo-Karjalaisen Osakunnan ja sitä edeltäneen maakuntakerhon koko elinkaaren painottuen osakuntavuosikymmeniin, joista eniten on jäljellä materiaalia tekstiksi ammennettavaksi.

SKOn historiasta on vuosikymmenten varrella toki jo kirjoitettu historiikkeja, joten tällä kertaa kirjan näkökulma tulee kuluvan vuosituhannen vuosien lisäksi painottumaan sellaisiin teemoihin, jotka eivät aiemmin ole olleet pääosassa. Aiempien historiikkien lisäksi sisältöä kirjaan tuovat mm. Käk- ja Käenpiika-lehtien anti yli 90 vuoden ajalta, Savo-Karjalaisen Kerhon ja Osakunnan kokouspöytäkirjat sekä yli 30 osakuntalaisen uudet haastattelut, jotka tarjoavat henkilökohtaisia tarinoita ja näkemyksiä SKOsakuntaelämästä aina 1960-luvulta 2020-luvulle saakka.

Yleisesti historiateos tulee käsittelemään kahta teemaa: ensinnäkin osakuntalaiset ja heidän toimintansa sekä osakunnan tiloissa että omana yhteisönään myös muualla keskittyen mm. kerhoihin, reissuihin, juhliin, urheiluun, eli kaikkeen siihen, mitä osakuntalaiset ovat yhdessä puuhanneet SKO-leiman alla ja sen varjolla; toiseksi osakunnan omien tilojen tarkastelu eri aikoina, eli millaisissa tiloissa asioita on tehty ja harrastettu, mistä syystä tilat ovat vaihtuneet ja miten vaihdokset ovat vaikuttaneet osakunnan ja osakuntalaisten toimintaan.

Teillä, jotka tätä teosta tulette lukemaan, on nyt mahdollisuus tukea sen valmistumista sivuiksi kansien väliin. Keräämme nimiä tabula gratulatoriaan, eli onnitelijoiden listaan, joka tullaan julkaisemaan kirjan alkusivuilla. Tilaamalla teoksen tukihinnalla ennakkoon teidänkin onnittelunne jäävät siten elämään historian sivuille.

Tabula gratulatoriaan voi osallistua yhteisönä, yksityishenkilönä tai paritilauksena ystävän tai puolison kanssa. Osallistuminen yksityishenkilönä maksaa 35 euroa, kahdestaan 55 euroa ja yrityksenä, yhdistyksenä tai muuna organisaationa 75 euroa. Yhteen tilaukseen sisältyy yksi historiateos, joka tarvittaessa postitetaan kotiosoitteeseen. Halutessanne voitte samaan tilaukseen sisällyttää myös osallistumisen SKOn uuden laulukirjan tabula gratulatoriaan.

Tabula gratulatoriaan voitte osallistua täyttämällä alla olevan lomakkeen. Maksutiedot lähetetään sen jälkeen sähköpostitse. Vaihtoehtoisesti voitte ilmoittaa kiinnostuksestanne osallistua tabula gratulatoriaan lähettämällä sähköpostia osoitteeseen sko100vuotta@gmail.com. Kun maksu on saapunut osakunnan tilille, on tilaus noudettavissa kirjan julkistamistilaisuudesta, SKOn 100-vuotisjuhlasta 12.4.2025 tai niiden jälkeen osakunnan toimistolta. Mikäli valitsitte toimitustavaksi postituksen kotiin, tapahtuu tämä huhti-toukokuussa 2025.

Tilausaikaa on 31.12.2024 asti.

Lisätietoa SKO100-historiaprojektista antaa teoksen kirjoittaja Tomi Metsälä, metsala.tomi@gmail.com.